Teaternätet i Västernorrland


Vi är länets representanter för Amatörteaterns Riksförbund.

Vårt mål är att främja kontakter mellan scenkonstintresserade,  erbjuda mötesplatser, kurser samt skapa kontaktytor mellan utövare, publik och beslutsfattare.

 

Vi respresenterar och jobbar för alla föreningar i länet som utövar amatörteater och annan scenkonst.


Vi är nätverksbyggare!

Vill du vara med?


Kontakt: info@atrvasternorrland.seVredens dagar – en pjäs om Sandökravallerna, Hungermarschen och Fritz Ståhl.Hungermarschen i Nyland 1917. Bilden hämtad ur boken ”Nyland vid Ångermanälven” av Lena Wedin-Högberg och Åsa Wedin.


Ur handlingen:


Våren 1907 måste sextonårige Sixten lämna sitt hem, när hans mamma dött. Han hamnar på Strömnäs sågverk, där han blir knubbpojke. Men Strömnäs ligger inte långt från Sandö där man strejkar och när Fritz Ståhl och hans kamrater på Kristi Himmelfärdsdag bestämmer sig för att ta båten Trafik ut till Sandö och försöka tala förstånd med strejkbrytarna är Sixten också med …


Tio år senare är Sixten på nytt på Strömnäs, nu som stabbläggare, och när arbetarna på sågverk och fabriker lägger ner arbetet den 26 april för att tåga mot Nyland i protest mot matbristen är han också med …


Det är Sixten som är huvudperson i pjäsen Vredens dagar. Det är genom hans ögon vi tar del av de dramatiska händelser i Ådalen som går under namnen Sandökravallerna och Hungermarschen.


Och naturligtvis är Fritz Ståhl med, den legendariske revolutionären som fick sitta fem år på fängelset i Härnösand för kravallerna på Sandö 1907 och som gick i spetsen för revolutionen de våldsamma dagarna i april 1917.


Och en mängd andra människor är med: arbetare, strejkbrytare, poliser, militärer, journalister och inte minst kvinnor, som anförde de skaror som protesterade mot matbristen våren 1917.


Vredens dagar är en pjäs om Ådalens dramatiska historia.


Hungermarschen 1917 har tidigare skildrats i en film av Maj Wechselmann från 1982.


1981 spelades en pjäs vid hamnen i Nyland som också handlade om händelserna.Pjäsen Vredens dagar spelades sommaren 2017 på hamnplan i Nyland. Då hade det gått precis hundra år sedan Hungermarschen.


Bo R Holmberg skrev manus, Iso Porovic förde regi, ATR var producent genom Mia Tejle och Sarita Sandström.


I denna stora produktion förenades amatörer från många olika amatörteaterföreningar i länet. Revolutionären Fritz Ståhl spelas av den professionella skådespelaren Jens Nilsson. Sammanlagt samlades aktiva i 38 skådespelarroller, 18 statistroller och 20 ansvariga bakom kulisserna. Vilket fantastiskt samarbete!


Här finns en länk till ett reportage om produktionen i Tidningen Ångermanland.


ATR Västernorrland var huvudarrangör för Vredens dagar i nära samarbete med Kramfors kommun, Teater Västernorrland och ABF. Projektet genomfördes med stöd av bland annat Länsstyrelsen Västernorrland och Landstinget Västernorrland.

Gå gärna in och följ Vredens dagar på Facebook för att få uppdateringar om teaterprojeketet, se bilder från repetitioner med mera.

Medverkande teaterföreningar


Höga Kusten teaterförening, Kramfors

Bäverteatern, Härnösand

Ovanmons samhällsförening

Sollefteå amatörteater

Teaterspegeln, Örnsköldsvik


Med flera enskilda amatörskådespelare

Amatörteaterns riksförbund Västernorrland

                                                                         - för amatörteatern i länet!

HEM  ¦  OM OSS  ¦  ARKIV  ¦  KALENDER  ¦  KONTAKT  ¦  VREDENS DAGAR